Home

Algemeen

Een terugblik op 'de drie grote opgaven' en de thema's duurzaamheid en participatie

Inleiding
In dit hoofdstuk kijken we overkoepelend terug op ‘de drie grote opgaven’ te weten: de groeiopgave Raalte, een toekomstbestendig buitengebied en leefbare en toekomstbestendige dorpen en wijken. Ook duurzaamheid en participatie zijn belangrijke thema’s geweest waar we in dit hoofdstuk graag overall op terugblikken.

De drie grote opgaven:

1. Groeiopgave
Begin 2023 heeft de gemeenteraad de bestuursopdracht 'Groei' vastgesteld en het college opdracht gegeven om groeibeelden te maken voor de dorpen Raalte en Heino. In 2023 heeft het proces om te komen tot de groeibeelden voor Raalte en Heino plaatsgevonden.  Een extern bureau heeft voor de gemeente Raalte de verkenning uitgevoerd. Onze inwoners, ondernemers en stakeholders zijn intensief betrokken geweest bij het opstellen van de groeibeelden. Begin 2024 heeft de gemeenteraad kennisgenomen van deze groeibeelden.

Ondertussen zijn de woningbouwontwikkelingen onverminderd doorgegaan. Er hebben in 2023 op diverse locaties kaveluitgiftes plaats gevonden zoals op de locaties Franciscushof (Raalte), Molenwijk (Heino), Marissink (Nieuw Heeten), ’t Broeck (Broekland), Lierderholthuis en Laag Zuthem. Van meerdere woningbouwlocaties zijn in 2023 de bestemmingsplanprocedures afgerond, denk hierbij aan de Doumalocatie, Elzenlaan, Kulturhus. Daarnaast zijn onder andere voor de locaties De Velderhof (Mariënheem) en Luttenbergerweg fase 2 (Luttenberg) de bestemmingsplannen in procedure gebracht.

2. Toekomstbestendig buitengebied
Het opgaventeam Toekomstbestendig buitengebied is opgestart. Sessies met de raad hebben geleid tot een opdracht vanuit de raad in december 2023. De raad heeft hiermee mede input gegeven op de thema’s.

3. Leefbare en toekomstbestendige dorpen en wijken
In het najaar van 2023 is het opgaveteam voor leefbare en toekomstbestendige dorpen en wijken gestart met een verkenning om inzicht te krijgen in de opgave. Deze verkenning bestond onder andere uit een analyse van onze dorpen en wijken, literatuuronderzoek, en gesprekken met inwoners die zich actief inzetten voor hun dorp op wijk. Deze verkenning heeft ons inzichten opgeleverd voor de vervolgaanpak van deze opgave. Zo leerden we onder andere dat geen dorp of wijk hetzelfde is en dit vraagt om een aanpak op maat. Ook leerden we dat de 'vakinhoudelijke hokjes' waarin wij nog vaak geneigd zijn te denken, in een dorp of wijk eigenlijk niet bestaan. Daar is alles met elkaar verbonden en per definitie integraal. Dit vraagt om een aanpak die start vanuit de wijk. Begin 2024 zijn de inzichten gedeeld met de gemeenteraad en andere betrokkenen.

Ondertussen werkten we in 2023 op verschillende manieren aan het versterken van onze dorpen en wijken. Zo werkten we onder andere aan het versterken van de sociale basis, de doorontwikkeling van buurtcentra, integraal beleid voor 'buiten bewegen, beleven, spelen en ontmoeten' en het faciliteren en ondersteunen van initiatieven van inwoners.

Duurzaamheid
In Raalte werken we er hard aan om een duurzame gemeente te zijn en te blijven. In 2023 hebben we op verschillende duurzaamheidsthema’s stappen gezet. Zo hebben we op het thema opwek gewerkt aan de verruiming van de hoogte van erfwindmolens naar 40m én heeft de gemeenteraad besloten om zoveel als mogelijk regie te nemen op de grootschalige opwek van duurzame windenergie.  
Ook zijn er door de inzet van energiescans, het Energieloket en het organiseren van inloopspreekuren veel inwoners geholpen bij het besparen van energie. Vanuit het project Warm voor Elkaar zijn honderden huishoudens ondersteund bij het verlagen van hun energierekening door de energiebespaarcoaches en energieklussers.
In de openbare ruimte is aandacht voor het vergroten van biodiversiteit bijvoorbeeld d.m.v. het vervangen van tegels voor groen en het toevoegen van extra groen, nestkasten en bijenhotels. Ook wordt er op diverse plekken waterberging gerealiseerd zoals in het project van Groenzone Tennet.  
Om met een meer integrale blik naar duurzaamheid te kijken zijn we eind 2023 gestart met duurzaamheidsbeleid waar de thema’s circulariteit, klimaatadaptatie en energietransitie samenkomen.  

Overheids- en inwonersparticipatie
In 2023 was participatie een belangrijk onderwerp in de gemeente Raalte. Daar is volop uitvoering aan gegeven. Enerzijds op initiatief van de gemeente, bijvoorbeeld in de drie grote opgaven. Maar ook in de ontwikkeling van beleid, projecten en andere werkzaamheden van de gemeente. We zien dat in al het werk dat we als overheid doen, inwoners, ondernemers en instellingen betrokken worden om samen tot het beste resultaat te komen. Ook zijn er door de samenleving veel mooie initiatieven gerealiseerd waar de gemeente Raalte een helpende rol in kon spelen. We zien dat de verbinders zichtbaar zijn in de samenleving en goed gevonden worden.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2024 09:18:57 met de export van 11/04/2024 09:08:44