Programma's

Programma 5: Duurzaamheid en energietransitie

2.5.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?

1.1 We hebben gewerkt aan de uitvoering van RES 1.0 en zijn aan het toewerken naar een RES 2.0. Deze hopen we in 2024 voor te kunnen leggen aan de raad.

1.2 We werken aan het uitvoeren van de RES 1.0. We zijn in 2023 gestart met het proces om zoekgebieden voor windenergie vast te stellen. Ook zijn we gestart met het verruimen van de mogelijkheden voor erfwindmolens. Hier gaan we in 2024 mee verder. Hierbij zullen we rekening houden met het voorgestelde gewijzigde beleid t.a.v. zon en wind van de provincie Overijssel.

1.3 In 2023 zijn er verschillende overleggen gevoerd om stappen te zetten in het toekomstbestendig maken van het elektriciteitsnetwerk. In 2024 zal dit verder gaan met de buurtaanpak van Enexis. Daarnaast hebben we intensief contact met de netbeheerder over hoe we het beste om kunnen gaan met de huidige infrastructuur en bijbehorende problematiek.

1.4 We ondersteunen ondernemers stap voor stap bij het optimaal benutten van hun dak. Samen met een adviseur wordt er gekeken naar de mogelijkheden, en kregen ondernemers gratis persoonlijk advies. Denk aan het bepalen van het aantal zonnepanelen, hulp bij het beoordelen van offertes en inzicht in subsidie- en financieringsmogelijkheden.

1.5 Om lokale energie-initiatieven financieel te ondersteunen bij hun activiteiten is de subsidieregeling ondersteuning lokale initiatieven verlengd voor 2024 en 2025.

1.6 Via het energiefonds Raalte zijn er in 2023 zeven leningen vastgesteld en is er afgerond € 200.000 uitgekeerd om bedrijfspanden te verduurzamen.

2.1 Middels het energieloket van de gemeente Raalte, het duurzaam bouwloket, zijn inwoners geadviseerd over het verduurzamen van hun woningen. Via het duurzaam bouwloket zijn er 209 energiescans/adviezen uitgevoerd bij woningeigenaren. Hiermee kunnen verduurzamingsstappen worden gezet. Daarnaast zijn er maandelijks inloopspreekuren in Raalte verzorgd door energievakmannen. Ook deze bijeenkomsten zijn druk bezocht.

2.2  Dankzij de uitrol van het project Warm voor Elkaar hebben we de energierekening van 376 huishoudens verlaagd door de inzet van energiebespaarcoaches, klussers en energievakmannen en door plaatsing van kleine energiebesparende maatregelen.

2.3 Het opstellen van de laadvisie is doorgeschoven naar 2024. Dit heeft geen invloed gehad op het plaatsen van laadpalen.

2.4 Het samenwerkingsverband Energiesupport Salland heeft in 2023 3 bedrijven ondersteund met energie audits om energiebesparing inzichtelijk te maken. Energiesupport Salland bestaat uit lokale bedrijven en energieadviseurs, ondersteunt door Kring Raalte Werkgevers, Provincie Overijssel en de gemeente.

3.1 Om de hoeveelheid (rest)afval te verminderen en te komen tot een hoger hergebruikpercentage, is een aanpak voorbereid waar we gaan inzetten op gerichtere communicatie. Hiervoor is gestart met het opstellen van een plan van aanpak om te komen tot gerichte communicatie over het scheiden van de afvalstromen.  Daarmee wordt het proces ingezet om schonere grondstofstromen te realiseren, wat als effect kan hebben dat de hoeveelheid restafval gaat verminderen.

3.2 In 2023 zijn meer vierkante meters asbestdak gesaneerd dan van tevoren verwacht. Hiermee is er meer gebruik gemaakt van de beschikbare subsidie, in totaal is er in 2023 €13.572 verstrekt voor het saneren van daken door een asbestsaneerder. Dit betekent dat er 13.572 m² dak gesaneerd is.  Ook hebben 8 inwoners meegedaan met de Week van de Asbestvrije Schuur.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2024 09:18:57 met de export van 11/04/2024 09:08:44