2.9.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?
1.1 De resultaten van het landelijke benchmarkonderzoek ‘waar staat je gemeente’ zijn eind 2023 binnengekomen. Waar mogelijk zijn de resultaten meegenomen in de verschillende programma’s. In 2024 zal hier een vervolg aan gegeven worden.
1.2 In 2023 zijn we veel op pad geweest en zijn er mooie initiatieven gerealiseerd. Als gemeente hebben we meegedacht met de initiatiefnemers van bijvoorbeeld Camping Appelsap, de invulling van de Taalschool en de viering van 100 jaar Nieuw Heeten, waarbij de ideeën uit de dorpen leidend waren.
1.3 In 2023 is er een nieuwe verbinder bijgekomen. Door middel van de vele bezoeken aan de dorpen en een artikel in de krant zijn de verbinders goed zichtbaar en zijn ze het eerste aanspreekpunt voor initiatiefnemers uit de dorpen. Bij grote projecten in de dorpen weten de inwoners de verbinders makkelijk te vinden.
1.4 In 2022 is de ambitie ‘Participatie op z’n Roalters’ niet opgesteld. Hierdoor hebben we in 2023 niet het uitvoeringsprogramma kunnen opstellen. In 2024 zal hier alsnog vervolg aan worden gegeven. Op 26 oktober 2023 heeft de Tweede Kamer de wet ‘versterking participatie op decentraal niveau’ aangenomen. In 2024 onderzoeken we hoe we uitvoering gaan geven aan deze wet.
1.6 We hebben het Digipanel onder ander voor de volgende uitvragen ingezet: onderzoek cultuur, onderzoek kennis sociaal loket, energielasten bij inwoners en ondermijning.
2.1 De verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen zijn goed verlopen. Dit geldt tevens voor de Tweede Kamerverkiezingen die niet voorzien waren.
2.2 De resultaten van het landelijke benchmarkonderzoek ‘Waar Staat Je Gemeente‘ zijn meegenomen in de verdere uitvoering van het programma Dienstverlening. Het programma is in 2023 verder vormgegeven en het plan van aanpak voor wat betreft klantcontact en digitale dienstverlening is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Ook is er een impactanalyse uitgevoerd naar de digitale toegankelijkheid om te zorgen dat we blijven bouwen aan een dienstverlening die voor iedereen toegankelijk is.
2.3 Om de komende jaren naar een omnichannel kanaalstrategie toe te kunnen werken, is in het programma Dienstverlening een gedeeld beeld van dienstverlening opgezet. Deze geeft in één oogopslag weer, hoe de (digitale) infrastructuur voor dienstverlening eruit moet zien zodat we voor iedereen toegankelijk zijn én voldoen aan wet- en regelgeving rondom onder meer gegevensbeheer. Zo kan in de toekomst de klant contact opnemen via het kanaal van zijn of haar voorkeur en krijgt hij/zij via ieder kanaal een snel en passend antwoord.
2.4 In 2023 heeft monitoring van telefonische bereikbaarheid en fysieke baliebezoeken plaatsgevonden. Waar mogelijk worden de resultaten meegenomen in de verschillende projecten. In 2024 geven we hier een vervolg aan.
3.1 Ook in 2023 heeft stimulatie van actief burgerschap plaatsgevonden in nauwe afstemming met het onderwijs. Allereerst door geslaagde debatronden te organiseren voor diverse schoolklassen uit het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). Daarnaast is in 2023 de nieuwe Jeugdburgemeester geïnstalleerd en is deze actief ingezet.
3.2 In het derde kwartaal van 2023 heeft het Raadstatuut nader vorm gekregen en is uiteindelijk vastgesteld met als naam: Manifest, het samenspel van Raalte. Het raadstatuut is een actief werkdocument dat bijdraagt aan het goede gesprek tussen raad, college en organisatie. Het geeft de raad helderheid over hun rol en positie, geeft invulling aan de kaderstellende rol van de raad en geeft praktische richtlijnen op gebied van informatievoorziening. Verwachtingen zijn duidelijk uitgesproken en we weten wat we aan elkaar hebben. Met het tot stand komen van het raadstatuut is een belangrijke stap gezet naar het verbeteren van onderlinge samenwerking, wat bijdraagt om tot goede gezamenlijke besluitvorming te komen.
3.3 In het najaar van 2023 heeft raad de Strategische Raadsagenda vastgesteld en binnen de 5 gezamenlijk geformuleerde ambities prioritering aangebracht. Deze ambities zijn: Toekomstbestendig vrijwilligersbeleid, Werkagenda voor klimaat- en biodiversiteitsdoelen, Eenvoudig Geregeld (Verminderen van stroperigheid), Leefbaarheid in alle kernen (dorpsambitieplannen) en Doelmatigheid in deel van sociaal domein. De uitvoering van de strategische raadsagenda vindt plaats vanaf het vierde kwartaal van 2023, waarbij de raad als eerste uitvoering geeft aan de ambitie Eenvoudig Geregeld.
3.4 Het opnieuw inrichten van de raads- en trouwzaal wordt nog onderzocht op haalbaarheid.