2.8.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?
1.1 Het college heeft op basis van de Integrale Veiligheidsstrategie, een Uitvoeringsplan 2023- 2024 vastgesteld. De uitvoering loopt volgens planning, waarbij aandacht is voor de interne integrale coördinatie en samenwerking.
1.2 Er zijn gesprekken gevoerd over de doorontwikkeling van de samenwerking met de wijkagenten om zo effectiever te kunnen werken aan onze gezamenlijke doelen. Om het zicht op het lokale veiligheidsbeeld te verbeteren, zijn de afspraken met het lokale politieteam over het aanleveren van cijfers en ontwikkelingen aangescherpt. De (vroegtijdige) aanpak van onder andere openbare orde- en ondermijningscasuïstiek wordt hierdoor verbeterd. Afgelopen jaar is onder andere bestuurlijk opgetreden tegen de aanwezigheid van een drugslab (dat niet in werking was), de aanwezigheid van drugs en de handel hierin (3x) en de aanwezigheid van (illegaal) vuurwerk in woningen (drie keer).
1.3 Via het Regionale Jaarplan Integrale Veiligheid zijn afspraken gemaakt tussen gemeenten, politie en het openbaar ministerie over een gezamenlijke aanpak van onder andere de thema's: zorg & veiligheid, ondermijnende criminaliteit en digitale veiligheid. Door het verkrijgen van structurele rijksmiddelen is de functie van regionaal coördinator ondermijning structureel ingevuld. Daarnaast zijn we regionaal bezig met een communicatiestrategie ondermijnende criminaliteit, gericht op bewustwording binnen het gemeentelijk apparaat. De lokale aanpak komt terug onder punt 2.1, 2.2, 2.3 en 2.4.
1.4 Bestuurlijk wordt via de begrotingscyclus van de Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) gestuurd op de uitwerking van de beleidsagenda. Een uitgebreide verantwoording volgt via de paragraaf verbonden partijen. De gemeenteraad heeft besloten geen zienswijze naar voren te brengen tegen het eerste ontwerp van de vier aangepaste gemeenschappelijke regelingen. Voor verdere toelichting zie paragraaf 3.7 Verbonden partijen.
4.1 De trainingen en oefeningen voor functionarissen in de crisisorganisatie hebben volgens plan plaatsgevonden. Bijzonder dit jaar was de driedaagse grootschalige oefening rondom Booijink Raalte. In juli hebben de verschillende hulpdiensten op locatie geoefend. In november zijn de bestuurlijke dilemma's bij dit scenario voorgelegd aan het beleidsteam. Tot slot is de overdracht van de afhandeling van het incident naar de gemeente, door het managementteam beoefend. De opgedane inzichten uit de oefeningen worden door de gemeenten en hulpdiensten verwerkt in de operationele voorbereiding.
1.5 De samenwerking binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen is volgens plan voortgezet. De jaarlijkse schouw van het bedrijventerrein en winkelgebied in Raalte is uitgevoerd.
2.1 Er is een regionale werkgroep digitale veiligheid actief, die zorgt voor afstemming van planvorming en uitvoering op het gebied van digitale veiligheid. Op basis hiervan zijn we lokaal gestart met planvorming gericht op weerbaarheid en bewustwording op het thema digitale veiligheid van verschillende doelgroepen. De Universiteit van Groningen heeft opdracht gekregen, namens de IJssellandse gemeenten, om een analyse naar vormen van extremisme uit te voeren, waarbij ook aandacht is voor het handelingsperspectief. Hierbij wordt zowel ingezet op de fysieke en (waar mogelijke) digitale wereld.
2.2 Het lokaal ondermijningsoverleg heeft structureel plaatsgevonden. Verschillende signalen zijn besproken. In sommige gevallen kon vroegtijdig gestuurd worden op maatregelen om ondermijnende activiteiten te voorkomen of te stoppen. Daarnaast is tijdens het jaarlijkse Economisch Werkcafé in Raalte voorlichting gegeven aan ondernemers over het veilig verhuren van vastgoed, het herkennen van signalen van ondermijning en de mogelijkheden van het (anoniem) melden. Het uitvoeren van een integrale controle is doorgeschoven vanwege de extra inzet tijdens en na het aantreffen van de drugslab. Er is een communicatiestrategie ondermijnende criminaliteit opgesteld gericht op voorlichting voor de doelgroepen jeugd, buitengebied, ondernemers en gemeentebreed. Uitvoering volgt in 2024.
2.3 Er zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het project, waarbij we toewerken naar inbedding van de geplande acties in de structurele werkzaamheden van de partners. Veilig buitengebied maakt onderdeel uit van het communicatieplan ondermijning.
2.4 Binnen de samenwerking bij (complexe) zorg- en veiligheidscasuïstiek is ingezet op het versterken van de procesregie. Daarnaast is de regionale overlegstructuur geëvalueerd. Het neerzetten van een toekomstbestendige organisatiestructuur van het zorg- en veiligheidshuis is hieruit als actiepunt benoemd. De regionale agenda zorg en veiligheid is met input van alle partners en bestuurlijke gesprekken geconcretiseerd naar een vijftal punten. Lokaal de basis op orde houden is een van de aandachtspunten.
3.1 Binnen de beschikbare capaciteit is alleen inzet geleverd op de meldingen woon- en leefomgeving en op de campagne tegen fietsen in het centrum. De boa's zijn zichtbaarder geworden in het straatbeeld door de lease van een opvallend surveillance voertuig. Dat draagt bij aan de preventieve werking van de aanwezigheid van de boa's.
3.2 Op basis van de evaluatie heeft de gemeenteraad besloten het project buurtbemiddeling voort te zetten en de benodigde middelen hiervoor beschikbaar te stellen. Het percentage succesvol afgeronde buurtbemiddelingen ligt iets lager dan verwacht. Er is hier vooralsnog geen bijzondere oorzaak voor bekend. In de periodieke overleggen van de stuurgroep wordt hierop gemonitord.