2.4.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?
1.1 Raalte Gezond is het gemeentelijke programma waarin alle activiteiten samenkomen die bijdragen aan fitte, gezonde inwoners, van jong tot oud. In 2023 zetten we in op 5 thema’s: roken, alcohol, overgewicht, middelengebruik en mentale gezondheid.
1.2 De programma's Raalte Gezond, Roalter Sportakkoord en Preventie akkoord zijn samengevoegd in één programma 'Raalte Sportief en Gezond' inclusief een subsidieregeling. Vanuit dit programma worden inwoners en verenigingen gestimuleerd aanvragen te doen voor activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid van onze inwoners. Op deze manier creëren we meer samenhang in welzijn, gezondheid en sport. Het programma Raalte Sportief en Gezond speelt een belangrijke rol in het bereiken van de doelstellingen uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
2.1 In 2023 hebben vanuit mantelzorgondersteuning actief ingezet op de thema's mantelzorg en werk met bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daarnaast zijn we in Heino een ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblematiek gestart. Dit is het tweede ontmoetingscentrum in Raalte. In gesprek met de mantelzorgers in Raalte en de partijen die voor ons de mantelzorgondersteuning uitvoeren is in 2023 gewerkt aan de uitvoeringsagenda Mantelzorg Raalte. De actielijnen uit de Mantelzorgagenda 2023-2026 vanuit de Rijksoverheid zijn hierin meegenomen. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de uitvoeringsagenda vastgesteld.
3.1 Met het project Kansrijke Start zijn er netwerkbijeenkomsten voor professionals georganiseerd om de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein rond de eerste 1.000 dagen van een kind verder te versterken. Ook is de interventie Nu niet zwanger van start gegaan. Deze interventie zetten professionals in bij mensen in kwetsbare omstandigheden om hen een bewuste en geïnformeerde keuze te laten maken over hun kinderwens. Regionaal zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een ketenaanpak Kansrijke Start.
3.2 In 2023 hebben we onderzocht hoe we het visie document 'Toekomstperspectief Kr8 van Raalte' kunnen vertalen naar de praktijk. We hebben ervaringen opgehaald bij partners en inwoners. In 2024 geven we hier verder vervolg aan.
3.3 Vanuit de middelen Nationaal Programma Onderwijs is een jongerenwerker ingezet op drie basisscholen in Raalte en is de samenwerking tussen deze basisscholen, het CJG en het jongerenwerk uitgebreid om tijdig te signaleren, preventie en ondersteuning te bieden en jeugdigen buiten schooltijd te leren een zinvolle dagbesteding te hebben.
4.1 In 2023 is gestart met de nieuwe werkwijze tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het maatschappelijk werk en Veilig Thuis IJsselland (VTIJ). Door de nieuwe werkwijze wordt er meer ingezet op integraal samenwerken tussen het CJG en het maatschappelijk werk en worden casussen zoveel mogelijk lokaal opgepakt. Gedurende het jaar zijn er in regionaal verband trainingen gevolgd om de expertise op dit thema te vergroten, o.a. trainingen over systemisch werken en werken vanuit intercultureel perspectief. Lokaal zijn voor samenwerkingspartners bijeenkomsten georganiseerd over seksueel geweld en het werken met de meldcode.
4.2 In 2023 hebben we in samenwerking met de regiogemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Lochem en Zutphen, gewerkt aan de vernieuwde Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 'Kracht in kwetsbaarheid'. In 2023 hebben dialoogbijeenkomsten plaatsgevonden met gemeenteraden en Adviesraden. De concept Regiovisie wordt begin 2024 aan de gemeenteraden van de samenwerkende gemeenten ter instemming voorgelegd.
4.3 De nieuwe contracten voor specialistische jeugdhulp zijn per 1 januari 2023 ingegaan. In 2023 is gestart met een regiegroep transformatieconvenant. Vanuit dit convenant wordt gewerkt aan de opgaven ambulantiseren en kleinschalig gezinsgericht wonen. De belangrijkste gedachte hierbij is, ‘elk kind een thuis’. Dit betreft een meerjarig ontwikkelproces.
4.4 De nieuwe contracten voor huishoudelijke ondersteuning zijn ingegaan per 1 maart 2023. Ondanks deze nieuwe contracten met een groter aantal aanbieders speelt ook bij deze aanbieders het tekort aan medewerkers een rol waardoor wachtlijsten voor zorg niet helemaal weg zijn maar de zorg over het algemeen in een groot aantal van de gevallen sneller geleverd kan worden. Sinds maart 2023 indiceren we resultaatgericht, effect hiervan is dat er meer rekening gehouden wordt met huishoudelijke werkzaamheden die inwoners zelf nog kunnen uitvoeren. Dit levert een meer eenduidige inzet van ondersteuning op in verschillende casussen en wordt er beter ingezet op de eigen kracht van inwoners.
5.1 In 2023 zijn we gestart met de evaluatie van het Actieplan Zelfstandig Thuis Wonen. Dit Actieplan is opgesteld om samen met partners en inwoners te werken aan dat wat nodig is om mensen zolang en veilig mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Begin 2024 wordt de evaluatie van het Actieplan voorgelegd aan het college en vervolgens ter kennisname aan de Raad verzonden.
6.1 Ook in 2023 hebben we gewerkt aan de transformatie van het sociaal domein. Zo werken we (deels) met een nieuwe applicatie in het sociaal domein en hebben we aan de hand van de doorbraakmethode gewerkt aan een integrale aanpak. In 2024 nemen we de herijking van het Transformatieplan mee bij de ontwikkeling van het beleidskader sociaal domein.
6.2 De monitor sociaal domein is op onderdelen doorontwikkeld. De gemeenteraad wordt drie keer per jaar van sturingsinformatie voorzien. Daarnaast volgen we met de monitor beleidsmatige keuzes en onderbouwen we nieuwe keuzes met informatie uit de monitor.
6.3 Bij de wijkaanpak in de Wilgensingel wordt door middel van de methode 'Optrommelen' met en door inwoners uit de wijk gewerkt aan plannen voor de wijk. In 2023 is gestart met deze methode die in ieder geval doorloopt tot de zomer 2024.
7.1 In 2023 hebben we samen met Salland Zorgverzekeraar en Salland Zorgkantoor in de regio Midden-IJssel gewerkt aan het Regioplan Midden-IJssel. Dit Regioplan vloeit voort uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het Regioplan beschrijft hoe regionaal de transformatie van de zorg wordt vormgegeven. Het Regioplan is eind 2023 door de colleges van de samenwerkende gemeenten vastgesteld en ter kennisname met alle gemeenteraden gedeeld.